Ga verder naar de inhoud

Werkgroep dassen

Vroeger leefden er vrij veel dassen in Vlaanderen, maar momenteel zijn deze dieren voor hun voortbestaan grotendeels afhankelijk van de Limburgse natuur.

De vrijwilligers van de dassenwerkgroep inventariseren en beschermen deze unieke zoogdieren in onze provincie.

Jos Reekmans, voorzitter dassenwerkgroep

“De laatste jaren doet de das het heel goed in Limburg. Ze leven vooral in het zuiden, waar ze in de leemgrond stevige ondergrondse burchten maken. Onze provincie telt een 500-tal dassenburchten.

Vroeger leefde de das vooral in Voeren. Intussen hebben ze zich verspreid in heel Zuid-Limburg, en we merken dat ze zelfs verder trekken naar de Maasvallei. Dat weten we omdat er af en toe een dode das wordt gevonden langs de E314 in de Maasstreek. Het verkeer is moordend voor de das. Jammer, want de dassen zijn een verrijking van onze Limburgse natuur.”

Jos Reekmans, voorzitter

Vrijwilligers beschermen burchten, voedselgebieden en migratieroutes

De 50 vrijwilligers van de dassenwerwerkgroep beschermen de Limburgse dassen op drie manieren:

  1. Jaarlijks inventariseert de werkgroep alle gekende dassenburchten. Zo volgen we samen de evolutie van de dassenpopulatie op, en kunnen we de dieren beschermen. In probleemgebieden sluiten we ondersteuningsovereenkomsten af met eigenaars en beheerders. Zij krijgen een subsidie om de burcht en de omgeving te beschermen.
    Een dassenburcht gespot? Meld het hier.
  2. Er zijn steeds minder geschikte voedselgronden voor dassen. Daarom kopen we met de provincie gronden aan of ondersteunen we beheerders die een terrein aankopen. De vrijwilligers van de dassenwerkgroep geven daarbij advies over aan te kopen gebieden en de inrichting ervan.
  3. Het verkeer is de grootste doodsoorzaak voor de das. Dassentunnels en -rasters aan verkeersknelpunten kunnen een oplossing bieden. De dassenwerkgroep brengt deze knelpunten in kaart door verkeersslachtoffers systematisch in te zamelen. Vervolgens onderzoekt het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek de kadavers. Dat levert dan weer belangrijke ecologische populatiegegevens op.
    Vind je een dode das? Laat het ons weten!

Buitengewoon Limburg

In 2021 blies LIKONA 30 kaarsjes uit.

Naar aanleiding van dat jubileum maakten we samen met TV-Limburg een reeks filmpjes over de Limburgse natuurvrijwilligers. In dit filmpje maak je kennis met Jos Reekmans van de dassenwerkgroep en Davy Huygen van Natuurpunt.

Doe mee

Ook zot van dassen? Dan moet je bij deze werkgroep zijn. Neem deel aan onze activiteiten: je kan bv. een opleiding volgen om burchten te herkennen of mee op excursie om de gekende burchten op te volgen. Of lees één van onze publicaties.

Word vrijwilliger

Wil je zelf meewerken als vrijwilliger? Meld je dan aan als vrijwilliger bij de werkgroep en laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.