Alleen met een degelijk proces van overleg en participatie kan een BRL tot stand komen dat gedragen wordt door de vele betrokkenen en stakeholders.
Met de vraag "Welk Limburg wil jij?" nodigden we van eind 2017 tot en met oktober 2019 iedereen uit om mee na te denken over de ruimtelijke ontwikkeling van onze provincie.
Via een online debatplatform kon iedereen ideeën posten en mee debatteren. Dit leidde tot een bonte en veelzijdige verzameling van ideeën en meningen. Ze kunnen gezien worden als een weerspiegeling van bezorgdheden die leven in Limburg.
We verzamelden ze allemaal in één verslag (www.limburg.be/brlideeenenreacties).
Op 8 december 2017 organiseerden we ook het "debatfestival".
We kijken terug op een inspirerende dag met heel wat boeiende discussies.
Herbeleef onderaan deze pagina het debatfestival via de fotoreportage en de aftermovie.
Alle inzichten van die dag vind je terug in het verslag (www.limburg.be/brlverslagdebatfestival).
Publieke raadpleging conceptnota
Van 21 november 2019 tot en met 21 januari 2020 werd er een publieke raadpleging gehouden over de conceptnota. Tijdens deze periode kon iedereen zijn/haar zienswijze op de ruimtelijke ontwikkeling van Limburg kenbaar maken bij de provincie Limburg.
We ontvingen in totaal 60 inspraakreacties. Het merendeel van de reacties (25) is afkomstig van de Limburgse gemeenten. Dit betekent dat 60 % van de 42 Limburgse gemeenten reageerden, waaronder zowel kleinere gemeenten als de grotere steden. Daarnaast ontvingen we ook 7 adviezen vanuit de Vlaamse overheidsadministraties, 2 vanuit aangrenzende provincies en 7 vanuit diverse organisaties. Er kwam respons van 18 particulieren en ook de Procoro bracht een omstandig advies uit.
Uit het geheel van de inspraakreacties kunnen volgende samenvattende hoofdlijnen afgeleid worden.
- Er is nood aan verduidelijking, verdere uitwerking en concretisering van de strategieën en doelstellingen om de gebiedsgerichte lokale impact en draagwijdte van het BRL te kunnen inschatten.
- Een bovenlokale benadering binnen het ruimtelijk beleid is nuttig, maar er moet nog uitgeklaard worden hoe het bovenlokaal beleid afdwingbaar wordt, hoe de regionale samenwerking wordt geoperationaliseerd en welke ruimte er blijft voor invullen ervan door lokale besturen.
- Er is vooral een vraag naar de rol van provincie. Wat gaat provincie doen? Welke projecten, acties, middelen voorziet de provincie? Hoe gaat provincie de gemeenten ondersteunen bij uitdagingen of initiatieven met een bovenlokale impact?
- Voor het draagvlak van het BRL, is overleg met en betrokkenheid van gemeenten noodzakelijk bij de verdere uitwerking van de beleidskaders omwille van de waardevolle input vanuit lokale kennis en beleidspraktijk.
- Specifiek voor Limburg, zijn (lands- en gewest-)grensoverschrijdende relaties en samenwerking van belang op vlak van mobiliteit, economie en open ruimte.
- De mobiliteit in Limburg moet verbeterd worden, zeker op vlak van openbaar vervoer en fietsen. Maar de auto kan niet weggecijferd worden in Limburg.
- Er is een bezorgdheid over de ontwikkelingskansen van dorpen en kleine kernen.
- Er is geen eenduidigheid over het gewenst beleid van de open ruimte. Er is een tegenstelling merkbaar tussen enerzijds een integrale benadering met een sterke verweving van activiteiten en anderzijds een eerder sectorale benadering met een scheiding van functies (natuur vs. landbouw), die vooral ingegeven is vanuit landbouw.
- Om het voorgestelde beleid op vlak van kernversterking en open ruimte te operationaliseren en te kunnen realiseren, zijn er instrumenten, afdwingbare kaders en veel financiële middelen nodig, vooral om te kunnen ingrijpen op het bestaand juridisch ruimteaanbod.
- Het is belangrijk dat het BRL goed afgestemd wordt met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (en de beleidskaders in opmaak) en met beleidsplanningsprocessen van aangrenzende gebieden (andere provincies, Nederland) en van andere sectoren (regionaal mobiliteitsplan).
- In Zuid-Limburg leeft er bij een aantal burgers een ernstige ongerustheid over de inplanting van een grootschalig windmolenpark in de omgeving van Tongeren-Riemst. De impact hiervan moet onderzocht worden in een plan-MER.
Het volledige verslag van de publieke raadpleging is opgenomen als bijlage in de procesnota.
Op 2 december 2019 werd ook een publieke infomarkt gehouden waar meer informatie en toelichting werd gegeven over de conceptnota. De posters van deze infomarkt kun je bekijken via www.limburg.be/brlconceptnota_infomarkt.
Publieke inspraak Kennisgeving plan-MER
Van 1 september t.e.m. 30 oktober 2020 werd de kennisgeving van het plan-MER ter inzage gelegd voor het publiek. Op basis van de inspraakreacties zal Team MER een beslissing nemen over de inhoud van het plan-MER en richtlijnen opstellen voor de opmaak van het plan-MER.
Welk Limburg wil jij?
Er volgen nog verschillende inspraakmomenten in het proces van het BRL. Deze worden bekendgemaakt langs verschillende kanalen.
De eerstvolgende officiële mogelijkheid tot inspraak zal zijn op de kennisgevingsnota van het plan-MER. De terinzagelegging van deze nota is gepland voor het najaar van 2020.
Heb jij ondertussen nog een idee of suggestie voor het Beleidsplan Ruimte Limburg, dan mag je dat altijd bezorgen via e-mail aan brl@limburg.be.