De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC

A tot Z (Merkwaardige bomen)

Libanonceder bij kasteel Villain XIIII (Leut)

Ceders

Ceders - de wetenschappelijke naam is "Cedrus" - zijn groenblijvende naaldbomen. Bij ons kun je de Atlasceder, Himalayaceder en Libanonceder aantreffen. Ze zijn erg aan elkaar verwant. Sommige botanisten beschouwden ze in het verleden dan ook eerder als "geografische vormen van één soort". 

De ceder is de enige naaldboom die iedereen goed kan herkennen. Dat komt omdat de snelgroeiende kopscheuten naalden hebben die apart staan en de traag groeiende kort loten naalden hebben die in dichte bundeltjes staan. Ceders komen van nature voor in Libanon, Syrië, Marokko (Atlasgebergte) en de Himalaya (Indië, Pakistan, Afghanistan). Het zijn gebergtebomen. Ze zijn in hun natuurlijk habitat bedreigd door onder andere roofbouw.

Elke tuin een ceder

Ceders waren in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw erg populair als aanplant. Ook in voortuintjes verschenen blauwe atlasceders. Niemand scheen te beseffen dat deze boom kon uitgroeien tot een echte mastodont. Ondertussen zijn al die exemplaren verdwenen, gerooid of afgestorven, en weet de ceder zich enkel nog te handhaven in grote tuinen, landschapsparken of kasteelparken. Het zijn prachtige naaldbomen die in dorpskernen vaak gezichtsbepalend zijn. In parken zijn het soms echte "trafficstoppers" zoals de Amerikanen dat noemen.

De ceder kampt met problemen: in de natuur is de verjonging problematisch en ook als tuin- en parkboom doet hij het slecht. Dit laatste heeft te maken met de veranderde teelt- en onderhoudsmethodes. Kleinschalig onderhoud en opvolging door een equipe van goed geschoolde hoveniers behoren tot het verleden. Alles moet snel en machinaal kunnen gebeuren. En bomen zijn nu eenmaal traag groeiende organismen die pas na 50 tot 100 jaar tot volle wasdom komen.
In kasteelparken worden ceders meestal nog gekoesterd, maar in openbare parken durft men ze wel al eens rooien in functie van een of ander parkontwerp.

Foto © Marcel Bex

BELTREES databank
Bomenwerkgroep - facebookpagina
Merkwaardige boom in de kijker

Nieuws

dinsdag, 06 november 2018
Libanonceder bij het kasteel Villain XIIII (Leut).
In de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw werden ceders (Cedrus) massaal in tuinen, landschaps- of kasteelparken aangeplant. In elk voortuintje prijkte wel een blauwe atlasceder. Een volwassen ceder...
dinsdag, 16 oktober 2018
Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen
De Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen (Limburg) heeft met 3.595 stemmen de Baillet Latour Boom van het Jaar Wedstrijd 2018 gewonnen. De strijd tussen de zes provinciale kandidaten werd de laatste...
maandag, 25 juni 2018
Drie foto's van de boom, samen met de kinderen, de gedeputeerde en Jef Van Meulder
Sinds oktober 2016 inventariseerde de Limburgse Bomenwerkgroep 1.999 merkwaardige bomen in Limburg. Nummer 2.000 is een tulpenboom die op de speelplaats staat van GO! basisschool De Kleurenboom in...