De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Bacterievuur: een plaag van fruit tot tuin

Bacterievuur of perenvuur is een plantenziekte die vooral bij fruittelers erg gevreesd wordt. Zonder beheersing heeft de ziekte nefaste gevolgen voor de fruitsector maar ook voor boomkwekerijen en sierteeltbedrijven. Bacterievuur komt niet alleen in fruitplantages voor maar ook in ons landschap, openbaar groen en onze tuinen. Heel wat alledaagse planten zijn er gevoelig voor. Indien we de ziekte ook hier niet bestrijden, wordt het inperken erg moeilijk.

Waaraan herken je bacterievuur?

Voorjaar: Het verwelken, verschrompelen en verdorren van bloesems. Ziek twijgweefsel is eerst waterachtig en voelt kleverig aan. Jonge vruchtjes verkleuren zwart en verdrogen. Nadien zijn het de bladeren die verwelken, vaalgroen en later roodbruin tot zwart verkleuren en slap hangen aan de twijgen. De top van de zieke twijg krult om en verdort. Er kunnen witte tot geelwitte slijmdruppels verschijnen op de zieke delen.

Najaar: Het zieke schorsweefsel van de grotere takken en de stam verkleuren tot donkerpaars, het onderliggend weefsel verkleurt roodbruin tot oranje, nadien hangen verdroogde bladeren en vruchtjes aan de verdorde twijgen. Op de grotere takken en stam zijn overwinteringskankers zichtbaar.

Hoe bestrijden?

  • Controleer regelmatig waardplanten op infecties, vooral in de periode van begin april tot eind augustus. (waardplant = plant waarop de ziekte kan groeien en vermeerderen)
  • Onderhoud waardplanten door ze regelmatig te snoeien. Volgens KB 23.06.2008 is het verplicht om meidoornhagen jaarlijks te scheren tussen 1 november en 1 maart.
  • Bestrijd elke ziektehaard door terug te snoeien tot minstens 50 cm onder de laagste infectieplaats of zet af tot tegen de grond.
  • Ontsmet snoeimateriaal regelmatig. Snoeiwerkzaamheden in de zomer geven een groter risico!
  • Verwijder snoeiafval snel. Verbranden is hierbij de beste methode. Voor grote hoeveelheden neem je best contact op met jouw gemeente.

Meldpunt

Bij twijfel of verdachte waarnemingen, aarzel niet om contact op te nemen met het meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV): info.lim@favv.be.

Deze dienstverlening is gratis.

Nadat je bacterievuur hebt gemeld bij het FAVV, komt er een deskundige langs om een staal te nemen en verdere richtlijnen te geven voor het bestrijden van de infectie.

Voorlichtingscampagne

Kennis van bacterievuur en van haar symptomen is onontbeerlijk om het probleem aan te pakken. Daarom lanceerde de provincie Limburg op 4 mei 2017 een voorlichtingscampagne naar gemeenten, plattelandsactoren en het brede publiek. Een gezamenlijke waakzaamheid is de beste garantie voor een gezonde fruitteelt in onze provincie. Enkel zo kunnen we bacterievuur terugdringen en onder controle houden.

De presentaties tijdens het studiemoment op 4 mei 2017 kun je hieronder nalezen.

Contactgegevens dienst

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Korte ketenverkoop

Nieuws

vrijdag, 23 maart 2018
Gedeputeerde Inge Moors tijdens haar presentatie op het Provinciaal Groentecongres 2018
Het Provinciaal Groentecongres sloot donderdag met meer dan 60 telers en erfbetreders, 7 sprekers en een proefveldbezoek het onderzoek binnen het Groente-innovatiefonds (GIF) op een boeiende en...
vrijdag, 16 maart 2018
Leer werken met Limburg in cijfers en volg een workshop
Het online platform Limburg in cijfers en de achterliggende databank zijn een onuitputtelijke bron van cijfers en informatie over buurten, gemeenten en streken in Limburg. Schrijf nu in voor een workshop...
maandag, 26 februari 2018
voorwoord gedeputeerde Inge Moors tijdens inspiratiesessie Week van de Korte Keten
Van 26 mei tot 3 juni 2018 vindt de Week Van de Korte Keten plaats. Over heel Vlaanderen worden tal van initiatieven georganiseerd om consumenten en horecazaken vertrouwd te maken met het uitgebreide...