De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
  • Start
  • Nieuws
  • Provinciedomein Nieuwenhoven krijgt nieuw bio-ecologisch bezoekerscentrum
Gedeputeerde Vandenhove en de hele ploeg van Nieuwenhoven voor de banner van het nieuwe bezoekerscentrum

Provinciedomein Nieuwenhoven krijgt nieuw bio-ecologisch bezoekerscentrum

maandag, 11 december 2017

In het provinciedomein Nieuwenhoven zal in het najaar van 2018 een gloednieuw bio-ecologisch bezoekerscentrum worden opgetrokken. "Het duurzame, energieneutrale gebouw vormt een onthaalpoort van waaruit de bezoeker de weg vindt naar het domein, taverne, speeltuin, bos en vijver", zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Natuur en bevoegd voor het domein Nieuwenhoven. "Naar verwachting zal het gebouw in het najaar van 2019 in gebruik worden genomen.”

De Limburgse natuur is belangrijk voor de biodiversiteit, voor het klimaat en voor onze gezondheid. Het provinciedomein van Nieuwenhoven in Sint-Truiden speelt hierin ook een rol. Omdat de oude boswachterswoning als bezoekerscentrum niet meer voldoet aan de noden en eisen van deze tijd plant de provincie Limburg een nieuw, energieneutraal en bio-ecologisch bezoekerscentrum. Ook de bushalte en fietsenstalling zullen worden vernieuwd en mee in de stijl van het gebouw worden opgetrokken. "Met deze nieuwbouw zetten we onze plannen door om in elke regio van Limburg een kwaliteitsvol educatief bezoekerscentrum uit te bouwen. De totale investering voor Nieuwenhoven bedraagt 1,5 miljoen euro”, aldus gedeputeerde Vandenhove. 

Ecologie en harmonie

Het bezoekerscentrum - in houtskeletbouw -  zal met veel respect voor natuur en milieu worden gebouwd. We gebruiken voor het grootste gedeelte bio-ecologische materialen met een lage ecologische voetafdruk. Door het gebruik van hout, gevelgroen en groendaken zal het duurzame gebouw in harmonie zijn met de bosrijke omgeving. Niet onbelangrijk: elke boom die moet worden gerooid zal in meervoud worden gecompenseerd op het domein zelf.

Doorgedreven energiezuinig

Het nieuwe gebouw zal doorgedreven energiezuinig zijn: het gebouw heeft een laag E- en K-peil dankzij de dikke isolatieschil in combinatie met een doorgedreven luchtdichtheid.

Het gebouw scoort minimaal 25 % beter dan andere nieuwe overheidsgebouwen die volgens de verplichte BEN (Bijna Energie Neutraal)-norm worden gebouwd. De belangrijkste dakvlakken geven uit op het zuiden waardoor er plaats is voor zonnepanelen. De daken bieden ruimte om achteraf, indien nodig,  nog meer panelen aan te brengen. Op deze manier kan het gebouw in stappen evolueren van een bijna energie neutraal gebouw tot een energiecentrum dat de hele site van elektriciteit voorziet.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Provinciedomein Nieuwenhoven krijgt nieuw bio-ecologisch bezoekerscentrum