De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
  • Start
  • Nieuws
  • LIKONA in de bres voor Limburgse hamsters
hamster in het gras

LIKONA in de bres voor Limburgse hamsters

woensdag, 09 augustus 2017

Al bijna 20 jaar zoeken vrijwilligers van LIKONA (Limburgse Koepel voor Natuurstudie) naar hamsters. Zien doen we deze nachtdieren bijna nooit, maar wel vinden we de typische burchten in graanakkers die geoogst maar nog niet geploegd zijn.

Alle hens aan dek

Sinds 2010 worden enkel in Tongeren nog burchten aangetroffen. Daarvoor waren er ook meldingen in Riemst, Lanaken, Heers en Bilzen. Ook voor de rest van Vlaanderen is er slecht nieuws: er zijn geen recente meldingen meer. Het is daarom belangrijk om de hamster in Limburg nauwkeurig te volgen, zeker in functie van het soortenbeschermingsplan en de meetnetten van Natuurpunt.

Resultaten in 2017

De afgelopen weken wandelden de vrijwilligers op vier maandagavonden ongeveer 500 kilometer over de Tongerse akkers. Ze telden 11 hamsterburchten. Vorig jaar werden er 24 burchten geteld.

De werkelijke aantallen liggen zeker hoger. In het gebied worden namelijk vele graanakkers beheerd in functie van de hamster en de akkervogels. Het graan en de andere gewassen blijven op die akkers iets langer staan. Dat bemoeilijkt de zomertelling van burchten maar verzekert dat de hamster voldoende voedsel en beschutting heeft in het najaar en de winterperiode.

Een belangrijk aandachtpunt is wel dat de oppervlakte aan geschikte graanvelden dit jaar duidelijk lager was.

Foto: © Shutterstock

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • LIKONA in de bres voor Limburgse hamsters