De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
  • Start
  • Nieuws
  • Aan alle Limburgse scholen: mis deze kans niet!
Vogel broedt in nestkastje, gefilmd met de Xperibird

Aan alle Limburgse scholen: mis deze kans niet!

dinsdag, 21 november 2017

Volg in de lente van 2018 het leven van een vogelgezin van op de eerste rij!

Wees er snel bij en registreer jouw school via het online contactformulier van XperiBIRD. Want na het succes van de eerste editie gaat XperiBIRD verder in het schooljaar 2017-2018. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) verdeelt opnieuw 200 gratis nestkasten met camera aan lagere en secundaire scholen in heel België.

Je kunt het nestkastje probleemloos zelf plaatsen. Met de gebruiksvriendelijke nanocomputergestuurde camera maak je live-opnames van het gebeuren op het nest. Zo kun je samen met de leerlingen toekijken hoe het er in een mezenkast aan toe gaat.

Burgerwetenschap voor jongeren

XperiBIRD.be is een educatief project, op touw gezet in 2016 door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Google.org. Met dit project wil het KBIN jongeren van 10 tot 14 jaar aan burgerwetenschap laten doen, zodat hun belangstelling in wetenschap en techniek wordt aangewakkerd. Met de camerabeelden kunnen de leerlingen immers wetenschappelijk waardevolle gegevens inzamelen (de soort op het nest, het aantal gelegde eieren, de data waarop die uitkomen, ...). De ingevoerde gegevens verschijnen op het internet in de vorm van een interactieve nestkastenkaart.

Nestelen mezen in heel België altijd rond dezelfde tijd? Bestaat er een verband tussen het aantal jongen en de tijd waarop een kastje geplaatst is? Treden er van jaar tot jaar verschillen op? Voor de wetenschappers van het KBIN zijn de verzamelde gegevens buitengewoon interessant onderzoeksmateriaal.

Blog

In 2016 nam het Provinciaal Natuurcentrum deel aan het XperiBIRD-project. Dat leverde een heel mooie natuurbeleving op.
Bekijk onze blog, met beelden die we met de nestcamera hebben gemaakt.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Aan alle Limburgse scholen: mis deze kans niet!