De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
  • Start
  • Nieuws
  • Bermen belangrijk voor de Limburgse natuur

Bermen belangrijk voor de Limburgse natuur

donderdag, 22 maart 2018

30 bermen in Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal herbergen maar liefst 30 tot 40 % van alle soorten loopkevers, mieren, spinnen en bijen gekend voor Limburg. En daarvan krijgt 25 tot 30 % een rode stip in Rode Lijsten.
Dat betekent dat de soorten bedreigd, met uitsterven bedreigd, kwetsbaar of zeldzaam zijn of staan genoteerd als uitgestorven.

“We wisten dat bermen belangrijk zijn voor de biodiversiteit,  maar zoveel rijkdom op pakweg 1.000 m berm (0,5 ha) verraste zelfs de natuuronderzoekers”, benadrukt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur.

Ook bermen zijn belangrijk in onze strijd tegen de achteruitgang van de Limburgse natuur. Zij vormen een netwerk van grazige linten doorheen het landschap en functioneren als leefgebied of als verbinding tussen grotere natuurgebieden. Door het jarenlange maaibeheer zijn bermen nu vaak hotspots voor interessante vegetaties.

Over het belang van bermen voor dieren is minder geweten maar bloemrijke wegbermen trekken ook veel vlinders, bijen, kevers en andere kleine dieren aan. Om het bermbeheer beter af te stemmen op de noden van de dieren die er in leven, startte het Provinciaal Natuurcentrum met het pilootproject “Onze bermen vol leven”.

Twee jaar lang onderzochten het Provinciaal Natuurcentrum en diverse natuurspecialisten 30 bermen in Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal. Uit dit onderzoek kwamen verrassende resultaten.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove concludeert: “De onderzochte bermen zijn maar smalle stroken. Toch kunnen de soortenlijsten concurreren met die van tal van natuurreservaten in Limburg en Vlaanderen. Zorg dragen voor onze Limburgse bermen als leefgebied en natuurverbinding is dan ook een must. Met aangepast beheer valt nog veel meer natuurwinst te boeken en dat beheer moet niet per se duurder te zijn. Tijdens de studiedag van donderdag 22 maart 2018 worden alvast methoden gepresenteerd  om bij bermbeheer rekening te houden met dieren en planten, wordt er gekeken naar de voordelen van een ecologische maaier en nieuwe producten uit grasmaaisel. Tot slot presenteer ik ook een inspiratiegids rond bermen met praktijkervaring uit Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal. Ik hoop dat deze publicatie andere Limburgse gemeenten kunnen motiveren om nog meer in te zetten op beheer, zwerfvuil, handhaving enzovoort. Hierbij hoort tevens de uitdaging om de private firma’s, die via openbare aanbestedingen ingeschakeld worden om mee te werken aan het bermbeheer in de diverse Limburgse gemeenten, maximaal te betrekken.
Waarom dit niet inschrijven en/of opleggen via de bestekken?
Het is de bedoeling om de volgende jaren de bermen in de aandacht te houden, de gemeenten te ondersteunen en natuurwinst te maken. 'Onze bermen vol leven' past dan ook helemaal in de taken die de provincie kan opnemen en waarbij we gemeenten ondersteunen.”

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Bermen belangrijk voor de Limburgse natuur