De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Brochure "Provinciedomein Nieuwenhoven" voorgesteld

vrijdag, 30 maart 2018

Op vrijdag 30 maart 2018 werd in het provinciedomein Nieuwenhoven hun brochure voorgesteld, die op initiatief van Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur en bevoegd voor het provinciedomein Nieuwenhoven, door de provincie Limburg gepubliceerd is. In een 60-tal pagina’s maak je kennis met het domein, haar historiek en haar bewoners. De brochure nodigt je uit om het domein te bezoeken in al haar facetten: al wandelend in het bos, op bezoek met een gids, genietend van een drankje op het terras van ’t Kelshof, kinderen spelend in het speelbos of de speeltuin, op ontdekking in de wereld van de bijen of speurend naar waterleven…

"Nieuwenhoven biedt het allemaal en in deze publicatie kun je het terugvinden”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. 

Een domein met een rijk verleden

Als je bij het bezoekerscentrum staat, merk je het misschien niet meteen, maar het provinciedomein Nieuwenhoven is onlosmakelijk verbonden met het kasteel van Nieuwenhoven. Het domein is de achterzijde van het enorme kasteeldomein. Het verhaal van het kasteel en het domein start al in de tiende eeuw. Toen bevond zich hier het uitgestrekte Brudelholtwoud. In 967 schonk gravin Bertha van Valenciennes, vlak voor haar dood een deel van het woud aan de Benedictijnen van de abdij van Sint-Truiden.

“De monniken startten met de ontginning van het bos en bouwden er een ommuurde hoeve. In de buurt lag al het ‘Aldenhof’, dus werd deze hoeve de ‘Nieuwe hof’ genoemd”, zegt Ludwig Vandenhove. “In het ‘speelhof’ konden de monniken ontsnappen aan de drukte van de stad Sint-Truiden en genieten van de gezonde buitenlucht.”

Meer dan tien eeuwen geleden wisten de monniken al zeer goed wat belangrijk was. Een mens moet zichzelf af en toe wat rust gunnen.

“Net als toen is het provinciedomein Nieuwenhoven daar geschikt voor. Het belangrijke verschil is dat Nieuwenhoven vandaag een domein voor iedereen is. En het provinciebestuur investeert graag om het gebied te verbeteren. Ruimte bieden voor goede, kwalitatieve natuur, ruimte bieden voor ontspanning en recreatie, de toegankelijkheid verbeteren, kinderen laten spelen en laten ontdekken, de horecafunctie … kortom, de ideale mix in een goed evenwicht”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove. 

Er beweegt wat in Nieuwenhoven!

Tijdens de week van provinciedomeinen (van maandag 9 tot en met zondag 15 april 2018) zetten de provinciale domeinen hun deuren wijd open en vergasten ze je op een gevarieerd programma.

Ook in Nieuwenhoven komen jong en oud aan hun trekken: zo kan je op speurtocht in het bos of op schattenjacht aan het kasteel; op maandag en vrijdag is er een geleide wandeling; op woensdag kan je kind komen proeven van het natuurgroepje  en op zaterdag houdt de bijenhal opendeur; op zondag tenslotte kan je terecht voor een geleid bezoek in het kasteel.

In de zomer organiseren we voor het eerst "Film in het bos" in Nieuwenhoven. In samenwerking met Bos+ vertonen we twee maal een film op zaterdagavond, nml "ZOOks" voor kinderen, en "Vele hemels boven de zevende" voor volwassenen. De vertoning start wanneer het donker is.

Ludwig Vandenhove: “Ook de plannen voor het nieuwe bezoekerscentrum staan niet stil. Begin februari hebben we de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Begin maart is deze volledig en ontvankelijk verklaard. Nog tot 15 april 2018 loopt het openbaar onderzoek. Hopelijk krijgen we binnenkort groen licht, zodat we in het najaar met de bouw kunnen starten. Je kan de plannen nog tot 15 april 2018 komen inkijken in het bezoekerscentrum.”

Het oude bezoekerscentrum zal een andere functie krijgen, het wordt zeker niet afgebroken, daarvoor is het te waardevol. Zowel de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) als de imkers zijn geïnteresseerd om het te gebruiken voor hun activiteiten. De bijenhal, die nu achter de speeltuin staat en niet goed zichtbaar is, zal,  zodra daarvoor een vergunning is verkregen, verhuizen naar het tuintje achter het oude bezoekerscentrum. Zo bewaren we met verschillende partners in het domein een goede samenwerking.

De brochure kost 5 euro en is te verkrijgen aan de balie van het bezoekerscentrum.

Nieuws

vrijdag, 14 september 2018
Bezoek het Provinciehuis tijdens Open Bedrijvendag op 7 oktober 2018 van 10 tot 17 u.
Zondag 7 oktober 2018 opent het Provinciehuis de deuren tijdens Open Bedrijvendag. Nieuwsgierig naar wat een provinciebestuur eigenlijk is? Wil je weten wat er allemaal gebeurt in dat grote...
maandag, 03 september 2018
Bedankt!
Aan alle Limburgers en niet-Limburgers die deelnamen aan de online-enquête om onze website te verbeteren: bedankt!! In augustus waren jullie met maar liefst 579 om de online-enquête in te vullen....