De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
bomen met maretakken in Alden Biesen

Zorgt de maretak voor dode bomen?

woensdag, 01 februari 2017

Dit is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Bert Berten, voorzitter van de Limburgse Plantenwerkgroep, formuleert een uitgebreid antwoord.

"De maretak leeft als half-parasiet in bomen. Hij maakt geen contact met de bodem en om aan water en voedingszouten te komen, dringen zijn wortels tot in de houtvaten (vervoerkanalen van anorganische stoffen) van de gastheer. Zowel de boom als de maretak bezitten bladgroen, doen zelf aan fotosynthese en produceren hun eigen suikers, eiwitten en vetten.

Het aftappen van de sapstroom door de maretak betekent slechts een miniem verlies voor de gastheer. Een gezonde boom, die voldoende voedingsstoffen en water ter beschikking heeft, zal in het voorjaar tot diep in de herfst meer dan genoeg sap oppompen. De maretak neemt immers maar een kleine fractie over. Als de loofbomen hun bladeren verliezen en het wortelgestel gedurende de winterrust stilvalt, gaat de maretak niet in rust en blijft verdampen via de huidmondjes. Voor de gastheer is dat verlies aan water niet de moeite. Hij zal er niet van doodgaan.

Sterft de boom, dan kan de doodsoorzaak te wijten zijn aan meerdere factoren. De aanwezigheid van maretakken is onvoldoende. Zo kan voor de populieren bijvoorbeeld de grondwaterstand te hoog zijn, met als gevolg dat de wortels afsterven. Bomen kunnen ook last hebben van een of andere aantasting. Maar hoofdzakelijk sterven de hoogstamappelboom of de populier gewoon van ouderdom. Deze bomen zijn dan meestal sterk beladen met maretakken.

Besluit: De maretak zorgt niet rechtstreeks voor de dood van de gastheer. Er komen meerdere factoren voor in aanmerking. Veel bomen (vooral hoogstamappelboom) zien er - met of zonder maretak- even slecht uit, omdat ze te oud zijn."

Foto: © D. Clits

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.