De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
treurbeuk op een kerkhof

Treurbeuk, de kerkhofboom bij uitstek

woensdag, 11 oktober 2017

Met de campagne "Limburg boomt" startte de zoektocht naar merkwaardige bomen in Limburg. In de week van het bos mag aandacht voor merkwaardige bomen zeker niet ontbreken. Ditmaal zetten we de treurbeuk of  Fagus sylvatica "Pendula" in het zonnetje. Jef Van Meulder van de Limburgse Bomenwerkgroep roept op om zoveel mogelijk locaties van treurbeuken door te geven. Want het gaat niet goed met de treurbeuk.

Wie kent er het Zoniënwoud niet, de uitgestrekte beukenbossen rond onze hoofdstad? Minder gekend is dat onze inheemse beuk (Fagus sylvatica) gemakkelijk muteert en dat de meeste van die mutaties in het wild worden aangetroffen. Amerikaanse en Japanse beuken doen dit minder. Een wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen is er nog niet.

Afwijkeling wordt gewild product

De treurbeuk is een schoolvoorbeeld van een wilde afwijkeling die een cultuurboom is geworden. De treurbeuk maakt jonge scheuten die niet stevig genoeg zijn om rechtop te groeien. Ze gaan hangen of "treuren". Best decoratief dachten de kwekers en de treurbeuk ging de markt op. De boom werd een zeer typische kerkhofboom. Maar je vindt ook mooie exemplaren in stadsparken zoals dat van Sint-Truiden.

Meld treurbeuken uit jouw regio

Heel wat typische cultuurbomen zoals de treurbeuk zijn ernstig bedreigd. In bossen worden ze verdrongen door inheemse soorten. In het groen krijgen ze geen ruimte meer om te groeien. Daarom de oproep van de Limburgse Bomenwerkgroep om zoveel mogelijk treurbeuken te melden. Locaties van jonge treurbeuken en oude veteranen zijn welkom.

Meld hier jouw treurbeuk of andere merkwaardige boom.

Meer over de treurbeuk en andere merkwaardige bomen?

Foto: © Jef Van Meulder

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.