De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Taxus (struik met rode bessen)

Eeuwelingen gezocht van de taxus of venijnboom (Taxus baccata)

woensdag, 10 januari 2018

De taxus of venijnboom is de enige echte inheemse conifeer (naaldboom) die onze regio rijk is en boomvormige allures aanneemt. We kennen nog wel een andere struikvormige conifeer die in onze heide groeit, nl. Juniperus communis. Maar de jeneverbes blijft een (grote) struik.

Terug van weg geweest

De taxus is terug in opmars na ooit bijna helemaal weg te zijn geweest. Waaraan dat ligt, is nooit echt bestudeerd. Gegist is er des te meer!

Sommigen beweren dat de klimaatopwarming er voor iets tussen zit. Anderen zijn van mening dat de massale aanplant van taxushaagjes in tuinen voor de nodige zaadverspreiding zorgde. Nog anderen wijzen naar bessen etende tuinvogels zoals merels en de opkomst van het gazon in de jaren 1960. Het gazon is voor merels de ideale foerageerplaats om regenwormen te zoeken in de lente. Dan heeft hun jonge kroost eiwitrijk dierlijk voedsel nodig. In het najaar schakelen de merels over op bessen, onder andere  bessen van taxus. De intensieve aanplanten van taxus in de tuinen waren dan ook een welgekomen voedselbron. Tegelijkertijd zorgden de merels voor de zaadverspreiding.

In oude floraboeken werd de taxus dikwijls als een exotische struik beschreven die niet behoorde tot onze inheemse flora. Dat zegt genoeg over "hoe zeldzaam taxus vroeger moet zijn geweest". Studies in Nederland, Duitsland en Engeland hebben ondertussen aan het licht gebracht dat deze conifeer wel degelijk inheems was. In  fossiele veenvondsten werden zelfs alle mogelijk soorten relicten gemaakt van taxushout gevonden.

Eeuwelingen gezocht

Dit jaar legt de Limburgse Bomenwerkgroep zich onder andere op de taxus toe. De werkgroep zal zoveel mogelijk info verzamelen en publiceren. Tegelijk wordt er gezocht naar oude bomen.

Kent iemand in zijn dorp of stad taxusbomen van 100 jaar? Dan kun je die melden. Bomen van 100 jaar herken je aan een stamomtrek van om en bij de 100 cm (studies hebben immers uitgewezen dat de gemiddelde jaarlijkse aangroei in omtrek ongeveer 1 cm bedraagt). Liefst hebben de bomen één centrale stam.

Elk taxusjuweeltje wordt onderzocht en mogelijks opgenomen in het databestand van merkwaardige bomen in Limburg.

Meld je oude taxus via het online formulier.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.