De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Peter Wohlleben geeft uitleg, tegen een achtergrond van bomen

Bomen (kunnen) tellen!

dinsdag, 25 juli 2017

In het kader van de provinciale campagne "Limburg boomt" gingen we nabij Hümmel in de Duitse Eifel op stap met Peter Wohlleben. Wohlleben is de auteur van de bestseller "Het verborgen leven van bomen" en hij heeft intussen nog een nieuwe publicatie uitgebracht "Het innerlijke leven van dieren".

Het zal je maar overkomen. Je schrijft "een beetje onder druk" een boek over bomen en dat boek wordt een knallend succes. Wohlleben brengt zijn verhalen dan ook erg toegankelijk, niet prekerig en met de nodige humor. Hij leert ons anders naar bomen en bossen kijken en onderbouwt zijn uitspraken met onderzoek. Dat laatste is relevant als je spreekt over “beuken die hun familie kunnen herkennen, bomen die een slaapje doen, een geheugen hebben, pijn voelen en kunnen tellen”. De boswachter benadrukt hoe weinig we eigenlijk over bomen weten en dat wat we weten gebaseerd is op kennis verzameld uit beheerde bossen. We weten bijvoorbeeld niet hoe oud een beuk kan worden omdat er geen oude bossen meer zijn. In Zweden is er een onooglijke spar gevonden die later 9.500 jaar oud bleek te zijn.

Wohlleben vergelijkt het huidig bosbeheer met grootschalige intensieve landbouw. Men stimuleert snelle groei, wat haaks staat op wat in de natuur gebeurt. In de natuur speelt tijd geen rol, de bomen groeien traag en ze vormen een gemeenschap. Je kapt dus niet zonder gevolgen een moederboom. Bossen wapenen zich ook tegen de klimaatsverandering en kunnen die doorstaan... mits dat wij klimaatgerichte ingrepen achterwege laten.

Meer weten?

 "Het verborgen leven van bomen" is zeker een aanrader voor in de reiskoffer. Wil je liever met Wohlleben op stap? Informeer je dan hier: https://www.waldakademie-huemmel.de/.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.